Do poprawnego działania strony wymagane jest włącznenie obsługi javascript. Zmień to w opcjach Twojej przeglądarki i odśwież stronę.
Chto òstónie Méstrã warzeniô pò kaszëbskù?
czwartek, 18 maja 2017

Gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc staną do kuchennych blatów z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. Zwycięska drużyna otrzyma nagrodę główną ufundowaną przez dyrekcję Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku. Pozostali uczestnicy dostaną dyplomy i upominki.

W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą jest, jakie produkty zostaną wyłożone na kuchenne blaty. Kaszëbskô malëna (truskawka)? Pòlsczé jabka (polskie jabłka)? A może szokòlada (czekolada)?

Tego dowiemy się 22 maja w poniedziałek o godz. 10.00. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku.

Przewodniczącym komisji degustacyjnej będzie Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery ocenią: Edmund Zmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

W programie:

10.00 – rozpoczęcie konkursu

równolegle:

  • pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej, uczestniczki programu „Master Szef”
  • pokaz barmański w wykonaniu uczniów o specjalności barmańskiej
  • pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2
  • grill dla zaproszonych gimnazjalistów

12.00 – ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom oraz rozdanie dyplomów i upominków uczestnikom

 

NAJNOWSZE ARTYKUŁY
© Copyright 2005 - 2017 Portal Regionalny kaszubi.pl
Wydawnictwo Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego
Projekt graficzny: Iselin
Webmaster: Łukasz Makurat
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Kliknij na to powiadomienie, aby je zamknąć.